Založ si blog

Nočná pána premiéra.

Tak po dlhom čase opäť vznikla potreba reagovať na spoločenské dianie. Dôvodom napísania bolo počínania nášho pána premiéra, ktorý sa svojim správaním zaradil po bok pracujúcej triedy, čo dokázal svojím podielom na pracovnom živote počas nočnej služby.

Treba povedať, že pán premiér ma celkom schopných poradcov na PR, keď mu poradili takúto formu podpory pre svoj návrh sociálnych balíčkov. V rámci vyvolanie odozvy a reakcie verejnosti totiž priama skúsenosť premiéra vytvára nezmazateľnú výhodu vo vyjednávaní s partnermi a taktiež vyvoláva dostatočnú mediálnu odozvu pre „zvideteľnenie“ sociálneho balíčka a premiérovej výpovede.

Potiaľ dobré! Druhá vec je, že  PR poradcovia pre oblasť sociálneho balíčka asi nie sú zodpovední za budúcnosť Slovenska a tak akosi im,. iným poradcov a aj samotnému premiérovi akosi unikol fakt, že touto akciou komunikovali aj veľa iných vecí, ktoré komunikovať nemuseli a nemali.

Na úvod poviem, že výnimočne s návrhom Smeru súhlasím. Nie preto, že by som súhlasil, ale preto, že je konzistentný … v rozvoji spoločnosti vidím dva protichodné pohyby … prvým je 24/7 teda život spoločnosti bez prerušenia, kedy stále viac činností sa bude realizovať kontinuálne bez rešpektovania nejakých prirodzených vonkajších vplyvov. Druhým spôsobom je 8×5 teda svet žijúci 8 hodín denne 5 dní v týždni, kedy zvyšok je vnímaný ako voľnočasová aktivita a povoľujú sa iba „voľnočasové“ aktivity,

 

AK prišlo nedávno k obmedzeniu „komerčných“ aktivít počas štátnych sviatkov vidím to jednoznačne ako snahu preniesť Slovensko do sveta 8×5 teda snažiť sa prácu obmedziť na krátku časť dňa, Je pochopiteľné, že snaha o obmedzenie práce v noci a práce cez víkendy je logickým ďalším krokom k tomuto cieľu a samozrejme zvýšenie ceny práce v tomto „mimopracovnom“ období je jednou z najjednoduchších ciest ako to dosiahnuť. Navyše si myslím, že skutočne práca v noci a práca cez víkend má špecifiká a preto je zvýšenie platu za jej vykonávanie prirodzené a pochopiteľné.

 

Na druhej strane premiér komunikoval veci, ktoré komunikovať nemusel. Ktoré?
1. Premiér komunikoval svoju podporu pre prácu v noci a pre otrocký systém zamestnávania ľudí. Prečo? Trojsmenná prevádzka má význam pri kontinuálnych procesoch a pri návalových prácach. V prvom prípade si to vyžaduje charakter výroby v druhom prípade si to vyžadujú termíny, dočasný nedostatok výrobných kapacít alebo iné časovo limitované požiadavky. Premiér v danom prípade montoval nejaké nárazníky, ktoré nespĺňajú ani jednu z týchto požiadaviek. Tým vlastne nepriamo povedal, že nemá nič proti tomu, aby ľudia pracovali v noci aj v odvetviach, kde to nie je nutné (teda vlastne v akomkoľvek odvetví), ale majú dostať príplatok. Zamestnávatelia tak vedia od premiéra, že namiesto zvyšovania mzdy cez deň môžu zavádzať nočnú prácu bez obmedzení. Cena práce sa pre nich zvýši, ale zároveň dosiahnu obrovské úspory na výrobných nákladoch. Ak pri jednosmennej prevádzke stroj je využitý iba 1/3 dennej doby, pri trojsmennej prevádzke môže pracovať nepreržite, čo výrazne zvyšuje dosahovaný zisk firmy.

 

2. Premiér podporil nízke mzdy. Premiér si zvolil prácu, ktorú dokázal vykonávať bez predchádzajúceho vzdelania, školenia, zacvičenia a podobne. Túto prácu dokázal vykonávať na úrovni bežného pracovníka, čo znamená, že na tú prácu stačí akýkoľvek nekvalifikovaný pracovník. Predpoklad, že nekvalifikovaný pracovník má právo dostávať viac ako 500-600 € vytvára otázku, koľko by mal dostávať napríkald taký vysokoškolsky vzdelaný účiteľ?

 

3. Premiér odpísal duálne vzdelávanie. Premiér sa tváril, že išiel na bežné- priemerné robotnícke miesto. Ten istý premiér hovorí o nedostatku kvalifikovaných odborných pracovníkov v priemysle a o nutnosti podpory duálneho vzdelávania, učnovského a odborného vzdelávania. On sám napriek tomu, že nikdy manuálne nepracoval, nemá žiadne technické ani odborné vzdelanie a neprešiel žiadnym vzdelávacím, zdokonaľovacím kurzom dokázal zastať prácu človeka s učnovským vzdelaním. Úprimne, ktorý rodič by po takejto prezentácii kvalitatívnych požiadaviek na odborného výrobného pracovníka v priemyselnom závode poslal svoje priemerne inteligentné dieťa do učňovskej školy? Aj keď som nad tým uvažoval, pretože syna škola moc neberie pán premiér mi dal odpoveď …..

 

Pár premiér urobil zase jednu z PR akcií, ktorej cieľom bolo dokázať blízkosť k ľuďom, chápanie ich problémov a odlišnosť oproti opozičným stranám, ktoré by to nikdy neurobili. To sa mu podarilo… .síce pritom nabúral niekoľko iných projektov, ktoré buduje a síce pritom nahneval desiatky tisíc JEHO zamestnancov na ktorých kašle, ale ako PR to bolo dobré…..

 

nuž nevadí za chvíľu dá zase nejaký o Kiskovi….

Prenikli sme do elitnej dvadsiatky . . . žiaľ. . . .

05.03.2021

Áno, keby sem prenikli do elitnej dvadsiatky vo vede, kultúre, futbale alebo inom športe, bola by to informácia vhodná na oslavou. Ja však hovorím o inej dvadsiatke. Hovorím o rebríčku krajín sveta podľa počtu úmrtí na 1 mln. obyvateľov, kde sa aktuálne s údajom 1384 nachádzame na 20. mieste na svete. V prvej vlne som si pozeral čísla o počtoch nakazených na Hopkinsovej [...]

Modrý certifikát o testovaní. .. .. Matovičov odpustok 21. storočia . ..

18.01.2021

Názov môže znieť neppochopiteľne, ale možno sa mi podarí ho stručne vysvetliť. V niekoľkých bodov. Ak by som sa vrátil do vlastnej histórie, tak poviem dopredu, že som bol vychovaný v luteránsko- ateistickom prostredí. Takže časť ľudí, ktorí ma ovplyvnili boli veriaci evanjelici a časť boli ateisti. Aj preto stále mám rešpekt k Weberovej teórii o protestantizme [...]

Novembrové reminiscencie obyčajného študenta Diel 4: Revolučná „párty“

18.11.2016

Štvrtok 16. November 1989 bol vyučovací deň ako každý iní. To, že sa podvečer uskutočnilo stretnutie študentov a pochod Bratislavou, v rámci ktorého sa dokonca stretli s predstaviteľmi MV KSS v Bratislave, sme sa dozvedeli asi z histórie. Stretnutie bola aktivita študentov, ktorí mali väčšiu voľnosť myslenia a lepší prístup k alternatívnym informáciám ako to [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 37433x
Priemerná čítanosť článkov: 2496x

Autor blogu