Založ si blog

Prenikli sme do elitnej dvadsiatky . . . žiaľ. . . .

Áno, keby sem prenikli do elitnej dvadsiatky vo vede, kultúre, futbale alebo inom športe, bola by to informácia vhodná na oslavou. Ja však hovorím o inej dvadsiatke. Hovorím o rebríčku krajín sveta podľa počtu úmrtí na 1 mln. obyvateľov, kde sa aktuálne s údajom 1384 nachádzame na 20. mieste na svete.

V prvej vlne som si pozeral čísla o počtoch nakazených na Hopkinsovej univerzite. Neskôr som objavil worldometer  s lepším prehľadom . Navštevoval som stránku pravidelne a tešilo ma, že sme sa pohybovali na úrovni Konga, Etiopie a iných krajín s veľmi obmedzenou evidenciou alebo veľmi problematickým prístupom k informáciám. Pohybovali sme sa na úrovni, ktorú z vyspelých krajín dosahovali možno tak úplne izolovaný Nový Zéland, či Austrália, Čína či Korea.

O dobrej vláde a rozumných rozhodnutiach

Keď začali stúpať počty nakazených, stále som to bral ako pozitívnu správu. V kombinácii s PCR testovaním sme boli medzi krajinami, ktoré testovali oveľa menej a preto aj pochopiteľne mali menšiu šancu identifikovať nositeľov vírusu. Veľmi rýchlo som zistil, že evidencia nakazených je veľmi sporná, pretože je dôsledkom viacerých faktorov a nezodpovedá priebehu choroby. Faktor, ktorý je konečný, nemenný, ťažko falšovateľný a pritom jasne hovoriaci o rizikách je smrtnosť a počet úmrtí v danej krajine.

V rebríčku úmrtí sme sa neustále prepadávali, atakovali sme miesta okolo 150. Bol som hrdý na to ako zvládame pandémiu a tešil som sa, že nám môžu mnohé krajiny závidieť náš úspešný postup proti covidu. Zachovanie nosenia rúšok v obchode, obmedzenie aktivít a prísnejšie opatrenia možno trochu otravovali, ale stále sa dali považovať za menšie zlo. Pri návšteve nákupného centra v Brne prvého septembra ste okamžite spoznali Slovákov, boli to tí s rúškami!

S príchodom jesene  už pohľad na štatistiky nevyzeral tak rúžovo. Začali sme stúpať, v počte prípadov sme sa prehupli do prvej stovky a v počte úmrtí sme sa exotickým krajinám začali vzdaľovať. Stále sme boli hlboko pod celosvetovým priemerom a stále sme mohli byť závistlivým okom sledovaný našimi susedmi. Doba, keď som našu vládu chválil za „nepanikárenie“ skončila. Bol som v Chorvátsku v momente, keď rakúska vláda v panika nahnala svojich občanov domov, aj keď pravidlá a výsledky Chorvátska boli porovnateľné s rakúskymi, slovenskými a lepšie ako české.

Štyri mesiace bez záruky 

V októbri došla vláde šťava. A začala robiť hlúposti. Matovič dostal za veľmi zvláštnych okolností nápad na plošné testovanie. Určite je to iba „gánius loci“, ktorý spôsobil, že predsedovi vlády napadla táto myšlienka niekoľko dní potom ako WHO akceptovalo lacnejší a účinný AG test, ktorý korejského výrobcu, ktorého v SR zastupovala firma z premierovho bydliska.

Opatrenia zo 14.10 síce znamenali obmedzenie života, ale stále sme stáli pred voľbou lockdownu alebo plošného testovania, ako zdôrazňoval Matovič. Keďže mnohí nevideli zmysel v plošnom testovaní, pretože naozaj obmedzili sociálne kontakty, plán dostal trhliny a hrozil ekonomickými stratami. Riešenie našiel premiér v boji s národom aj občanmi (podľa politických preferencií ;o). Dostali sme zákaz vychádzania aj povinnosť zúčastniť sa testovania ako podmienky cesty do práce. NIečo, za čo mohol dostať Matovič Nobelovu cenu sa zvrhlo na zlý projekt, ktorý spôsobí viac zla ako dobra. Svoje rozhorčene som primerane prejavi aj vo svojom blogu a stále som presvedčený je Matovič bude rád, ak za rozhodnutia v októbri nepôjde pred súd.

Bol prvého novembra mali sme 59946 nakazených a 219 mŕtvych a v úmrtnosti sme sa pohybovali niekde na mieste 130.

Posuňme sa o štyri mesiace ďalej k tretiemu marcu. za tie štyri mesiace sme mesiac nemali zákaz vychádzania, štyri mesiace sme nemali otvorené reštaurácie, tri mesiace nemali otvorené hotely, štyri mesiace kultrúrne ustanovizne a väčšinu škôl, tri mesiace sme nemali otvorené obchody ….

A čo máme po tých štyroch mesiacoch? 

Máme 314 359  nakazených, 7 489 úmrtí a s počtom úmrtí na milion obyvateľov sme sa posunuli s počtom 1384 na 20: miesta svetového rebríčka. Na stránku, z ktorej sú údaje chodím iba zriedka a hlavne nerád, pretože je to smutný pohľad. Ešte smutnejší je, že v polovici marca pravdepodobne budeme v prvej pätnástke tohto smutného rebríčka. A najsmutnejšie je, že v tomto momente sa väčšina politickej aj ten „krčmovej“ laickej diskusie sústreďuje na Sputnik V. Ten MOŽNO o štyri mesiace pomôže ochrániť 20% populácie, ale iba ak príde včas a v požadovanej kvalite. Je zarážajúce, že nikoho z politikov a dokonca ani vedcov netrápi, že od októbra sa zvýšila smrtnosť na covid z 1.2-1,5% na 2,5, pričom počas posledných 4 mesiacov dosiahla smrtnosť cez 3%. Zato k Sputniku, ktorého máme možno pre 100 000 ľudí, ktorí budú ochránení na konci apríla, sa vedia vyjadriť všetci!

A ešte máme veľa výhovoriek

Je pravda, že existuje veľa výhovoriek, ktoré je možné použiť na obranu toho, čo sa stalo za posledné štyri mesiace. Iba niekoľko učebnicových …

…. výhovorka stavu zdravotníctva a jeho poddimenzovanie v dôsledku predchádzajúcich vlád Smeru …. znie to ako čistá pravda, ale je to iba výhovorka, ale nikto sa nepýta, prečo „múdra vláda“ v takejto situácii viaže tisíce človekohodín zdravotníkov v testovaní ľudí, ktorí sú na homeoffice a potrebujú iba ísť na poštu a do obchodu. …

… je tu výhovorka opozičných strán a ich aktivity…. ktorá sa prekvapujúco neprejavuje vo volebných preferenciách. Hlas nie je antirúškarsky ani antitestovací a „chripôčkármi“ podporované strany majú kumulatívne menej ako 20% podporu

… je tu výhovorka dovozu víru zo zahraničia… čo je výhovorka, pretože obmedzenie a kontroly na hraniciach sľúbila vláda už v oktobri a namiesto toho viazala vojakov a policajtov na testovanie. Pritom Nemecké hraničné kontroly veľmi jednoducho ukazujú ako „znechutiť“ medzinárodný pohyb..

.. je tu výhovorka nedodržiavania opatrení…. ktoré samotní politici opakovane legálne alebo nelegálne porušovali, z ktorých dávali výnimky a ktoré nedokázali presadiť.

.Určite by som vo výhovorkách mohol pokračovať a náš premiér je v nich majstrom, ale skúsim sa zamyslieť nad príčinami bez tých výhovoriek.

Odstavec bez výhovoriek

V jednom diskusnom príspevku som napísal, že vysoká úmrtnosť v prvých týždňoch pandémie je dôsledkom zlého zdravotníctva, ale vysoká úmrtnosť po roku pandémie je výsledkom zlého riadenie. V čom sa prejavuje zlé riadenie? Opäť skôr učebnicovo niekoľko zásadných zlyhaní!

.— zlá komunikácia v zdravotnom reťazci … veľmi veľa úmrtí ide na vrub doktorov, ktorý predpísali paralen a potenie. Možno išlo o ich pochybenie legitímna otázka je aké urobilo ministerstvo opatrenia aby efektívnu liečbu obvodnými lekármi rozšírilo. Koľko školení urobilo, ako motivovalo obvodných lekárov telefonicky konzultovať zdravotný stav nakazených, ako rozšírilo postupy pri liečení? Nedávno som videl odkaz na video optimalizácie liečby. Naozaj sme na to museli čakať na smrť 5000 ľudí? .

— zlý nemocničný manažment ….už v prvej vlne sa rozdiel medzi smrtnosťou v Taliansku a Nemecku vysvetľoval rôznym štádiom choroby, v ktorom sú hospitalizovaní pacienti v jednej a druhej krajine. O deväť mesiacov hospitalizujeme ľudí až keď sú vo vážnom až kritickom stave, Prečo? Čo urobili nemocnice na efektívnejšie doliečovanie chorých, aby mohli prijímať nových pacientov skôr? Čo pre to urobilo ministerstvo?

— zlý zdravotnícky manažment — na facebook obiehal balíček, ktorí dostane nakazený v Indii. Keď som si preventívne zháňal isoprinosine, ktorý vraj pomáha pri covide, pýtali sa ma, či som nakazený. Povedal som nie, ale určite nie je zmyslom karantény, aby som obehoval lekárne a ohrozoval ľudí pretože nie všade majú všetky lieky. Prečo neexistuje nejaký balík vitamínov, doplnkov, liekov, medikamentov, ktorí by pozitívny mohli prednostne získať v lekárni alebo bol doručený? Už iba pripomeniem tance okolo ivermektínu, ktorý vraj má skutočne pozitívne účinky pri covide. Diskusia opäť zanikla v Sputnikovej sláve. Prečo nie je masová informácia a možnosť konzultácie stavu v priebehu choroby alebo nejaká motivácia obvodných lekárov takúto konzultáciu robiť.

— nesprávne zaobchádzanie s covidi pacientami — netrasovanie a nejasná karanténa pre kontakty a rodiny, a pozitívne AG testovaných…… každý asi pozná prípady, kedy rôzny doktori dali rôzne pokyny pre správanie sa ľudí v karanténe a najmä ich blízkych. Poznám viacero prípadov, kedy časť rodiny bola v karanténe, ale ich rodinní príslušníci chodili do práce, školy, úradov, pretože pre ich karanténu neexistoval žiadny právny dôvod. Ak prvý kontakt má ísť na PCR testy až na ôsmy deň, je možné, že jeho rodina 3-4 dni infekčnosti šíri chorobu ďalej (naozaj nie každý má možnosti zostať doma). Prečo sa nezvyšuje kapacita PCR testov aby mohli prvé kontakty ísť na testy 2krát – ihneď a po 8 dňoch (to je režim vstupu do niektorých krajín)?

— falošná predstava zdravia v dôsledku nosenia nič nehovoriacich dokumentov o realizácii testovania …. asi každý počul, pozná niekoho, kto s negatívnym testom urýchlene realizoval stretnutia s kamarátmi, rodinou, priateľmi. .

 

Nech sa na to pozrieme zľava alebo sprava, za drvivú väčšinu vyššie uvedených bodov je zodpovedná vláda a najmä jej predseda a minister zdravotníctva!  Nemyslím si, že majú akúkoľvek schopnosť zmeniť niečo. Jednoducho rozpor medzi nimi a národom (občanmi) je príliš široký a hlboký aby sme dokázali preplávať na rovnaký breh. Iba ak je ich snahou posunúť sa v štatistikách úmrtnosti ešte vyššie. Momentálne je na desiatom mieste susedné Maďarsko s 1605 úmrtiami na milión. … Je to ich voľba!

Modrý certifikát o testovaní. .. .. Matovičov odpustok 21. storočia . ..

18.01.2021

Názov môže znieť neppochopiteľne, ale možno sa mi podarí ho stručne vysvetliť. V niekoľkých bodov. Ak by som sa vrátil do vlastnej histórie, tak poviem dopredu, že som bol vychovaný v luteránsko- ateistickom prostredí. Takže časť ľudí, ktorí ma ovplyvnili boli veriaci evanjelici a časť boli ateisti. Aj preto stále mám rešpekt k Weberovej teórii o protestantizme [...]

Nočná pána premiéra.

28.11.2017

Tak po dlhom čase opäť vznikla potreba reagovať na spoločenské dianie. Dôvodom napísania bolo počínania nášho pána premiéra, ktorý sa svojim správaním zaradil po bok pracujúcej triedy, čo dokázal svojím podielom na pracovnom živote počas nočnej služby. Treba povedať, že pán premiér ma celkom schopných poradcov na PR, keď mu poradili takúto formu podpory pre svoj [...]

Novembrové reminiscencie obyčajného študenta Diel 4: Revolučná „párty“

18.11.2016

Štvrtok 16. November 1989 bol vyučovací deň ako každý iní. To, že sa podvečer uskutočnilo stretnutie študentov a pochod Bratislavou, v rámci ktorého sa dokonca stretli s predstaviteľmi MV KSS v Bratislave, sme sa dozvedeli asi z histórie. Stretnutie bola aktivita študentov, ktorí mali väčšiu voľnosť myslenia a lepší prístup k alternatívnym informáciám ako to [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 37317x
Priemerná čítanosť článkov: 2488x

Autor blogu